Advice to exJWs in Hungarian

Advice to exJWs in Hungarian

I am so pleased that Hungarian ex-JWs will be able to read the advice page I wrote. My tips for recovering Jehovah’s Witnesses has been translated into Hungarian! Here it is

József: Have been planning on writing you for a while. Thank you for your efforts in supporting XJWs! Being a former JW in Hungary recently found a local mailing list primarily consisting of (X)JW’s and (X)Adventists. As the issue came up as to which way to progress after leaving the Organization or Church, and many on the list do not speak English I attempted to translate your page to Hungarian and sent it to the list, it was not a literal translation but rather free style. (Apologies for not asking for you approval before, however I did reference the source.) Below please find the Hungarian version.

Nehéz küzdenem árán jutottam az alábbiakban javasoltakhoz. Elképzelhető, hogy ez is része egy folyamatnak – nekem is az volt, – hogy saját magad tanulj meg mindent fájdalmas tapasztalatokon keresztül. Mindazonáltal, reménykedve abban, hogy ezek a kis gondolatok az életet kicsivel könnyebbé teszik majd neked, továbbadom azokat, és minden áldást kívánok neked. Sok időre volt szükségem (jóval több, mint egy évtizedre), hogy megtaláljam mi segít nekem valójában; sok érzés és probléma egy-két év alatt elmúlik, azonban vannak sokkal árnyaltabb és hosszantartó hatású nehézségek, amelyek gyakran csak a viszonylagos hiányuk alapján válnak majd tudatossá. Neked saját magadnak kell rájönnöd, mi használ legjobban neked és bíznod kell eléggé magadban ahhoz, hogy tudd: te tudod eldönteni mi a legjobb neked. Tanulj meg bízni a saját megérzéseidben és dolgozz ki alternatív stratégiákat, amelyek segítenek más szemszögből látni a félelmeidet.

“Nem tehetjük meg, hogy valakit ne tekintsünk testvérnek csupán azért, mivel nem hiszi, hogy a Társulat az Úr csatornája. Joguk van eltérően vélekedni, teljes szabadságot kell biztosítani a lelkiismeretnek.” – Őrtorony 1920. április 1. pp. 100-101.

„Ami számodra gyűlöletes, azt ne tedd a felebarátoddal, a többi kommentár.” – Hillél a Vén

Fedezd fel és aktiváld újra a humorérzékedet. Olvass Jézus vicceket, nézz vidám filmeket! A mindennapi dolgokban is próbálj meg bibliai nyelven beszélni (pl. „Igazságosságban egyetértünk abban, hogy a vacsora tálalva van.” [Mt. 23:6]). Képzeld el a gyülekezet legártalmasabb személyét karikatúraként, azonban ne vidd túlzásba nehogy a humor keserűséggé változzon – csak nevess egy jót, de ne csintalankodj! Ez kissé felvértez és segít a távolságtartásában.

Gondolj azokra a dolgokra, amelyeket a közösségen keresztül nyertél. Ennek két része van, először is a pozitív dolgok, amelyekhez még ragaszkodsz, amivel gyarapodtál, vagy amiben még hiszel. Nem tudhatom, hogy esetedben melyek lesznek ezek: A mondanivalód kifejezésének képessége, kiállni a helyesnek tartott dolgok mellett, segítés a szükséget szenvedőkön, a hazafiasság és a nacionalizmus közötti különbség ismerete, a háború és a gyilkolás elutasítása, a Biblia részeinek megjegyzése, a vérátömlesztés alternatívái iránti érdeklődés, az ünnepek eredetével kapcsolatos ismeretek. A másik oldal: azok a pozitív dolgok, amelyeket a negatív tapasztalatokból nyertél, ez szintén egyénfüggő. Valószínűleg megtanultad lényeges, hogy legyen lehetőséged a kérdések feltevéséré és ezt pontosan azért tanultad meg, mivel korábban nem volt lehetőséged kérdéseket feltenni. Ismereteket szereztél bizonyos agymosási technikákról, e technikák ismerete előnyt jelenthet, amennyiben tudatosult benned a lejátszódó folyamat. Felismerheted a jövőben mások ilyen irányú törekvéseit és képes leszel ellenállni, ha úgy kívánod. Kevésbé vagy sebezhető, mivel mint XJT minden bizonnyal kellően bátor vagy, mivel a rád nehezedő hatalmas nyomás ellenére is kiléptél, és ellenálltál annak a nyomásnak, hogy visszatérj vissza ahhoz, amit a szervezeten belül „az igazság”-nak neveznek. Azt is tudod, hogy mindent legalább két szempontból lehet vizsgálni. A korábbi tanú időszakodban megtapasztaltad milyen a fő áradattal szemben levő kisebbségnek lenni, ex-tanúnak lenni a vallási értelemben vett másság újabb dimenzióját jelenti, ez alkalommal azok részéről, akik korábban együtt érzők voltak (emlékszel a csoport üldözöttségének önigazoló jellegére?). A negatív tapasztalatokból pozitív dolgokat kovácsolhatsz.

Találd meg a módját, hogy a tanultakat javadra fordítsd. A rendszeres olvasáshoz korábban már hozzászoktunk, rendkívül felemelő érzés lehet egy tetszőleges témában kutatásokat. Ha ellenszenvet vált ki belőled a nők alárendelt szerepe, olvass ezzel kapcsolatos tanulmányokat, ha a biblia értelmezésével kapcsolatban vannak kérdéseid, olvass Bibliát kutatóktól származó érdekes anyagokat, szerezz ismereteket a hermeneutikáról és a dekonstrukcióról, ismerj meg irodalmi és filozófiai teóriákat, tanulj meg héberül vagy görögül, tájékozódj az archeológiai kutatások eredményeiről. Ismerd meg a bibliai tanok kialakulásának történetét; gondosan tanulmányozd mely szövegeket szántak megsemmisülésre és milyen indokkal, jó kezdési pont lehet megvizsgálni mely szövegeket vettek fel a Biblia kánonjába. Ha a JT-k megszégyenítettek olvass a megszégyenítésről és az ilyen sérülések természetéről. Más módszerekkel is felvértezheted magad az igazsággal, de ne gondold, hogy van ember, aki rendelkezik a teljes igazsággal. Csupán abban bízhatsz, hogy összegyűjthetsz magadnak olyan megalapozott igazságokat, amelyek megállják a próbát a számodra és esetleg egy hasonló gondolkodású csoport számára is. A valóban transcendens igazságok nagyon ritkák, és vajon ki lehet olyan arrogáns, hogy azt merje állítani ő rendelkezik ezekkel? Meg tudod-e magyarázni a kvantum fizikát egy hangyának? A világ sokkal komplikáltabb, mint amit veled elhitettek, ez persze nem jelenti azt, hogy minden reménytelen káosz. Meg kell tanulnod létezni egy adott bizonytalansági szint mellett. Kezd el kicsiben, építsd fel az igazságaidat a számodra hozzáférhető legjobb tudás alapján, emészd azokat, fordítsd le a saját nyelvedre, így fokozatosan felépítheted azt a tudást, amire támaszkodhatsz.

Tartózkodj azoktól a csoportoktól, amelyek önmagukat kizárólag valaminek az ellenzőjeként definiálják. Amikor „mi mind jók vagyunk” és „ők mind rosszak” akkor megfeledkeztünk a emberségről, ilyenkor az ember legárnyékosabb oldala tör felszínre (személyes csatám emlékezni arra, hogy a szélső jobboldalhoz tartozók is alapvetően emberi természetűek). Jehova tanúi nem érdemlik meg, hogy kollektív démonizáljuk őket, csupán azért hogy mi elhatárolódjunk (még abban az esetben sem, ha ők pontosan ezt teszik veled). Gondolj arra, hogy hová vezethet ez az út, ha azon tovább mégy.

Család, házasság és romantikus kapcsolatok. A JT-k destruktív tendenciái erőteljesen jelentkezhetnek ezeket a területeken. A témakörben kapott e-mail-ek szívszorongatók és az legerősebbek a szervezet elleni érvek közül. Melyik Isten jobb, az, aki elpusztítja a családi kötelékeket vagy az, aki táplálja azokat?

Vigyázz arra, hogy te ne járulj hozzá a problémához! Valami miatt úgy tűnik beépült Jehova tanúi (és új XJT-k) gondolkodásába, hogy ha nem követed a társulat minden szabályát, akkor minden egyes szabályt át kell hágnod. Egy régi barátom gúnyosan azt mondta, mennyivel könnyebb volna a ’Hatalmas Istent’ követni, mivel akkor megcsalhatná a feleségét, kereshetne több pénzt, felhagyhatna az időpazarló összejövetelekkel és prédikálással, olvashatna pornográfiát, szerencsejátékozhatna stb. Látod-e a problémát? Sajnálatra méltó személy az, akinek felső tekintélyre van szüksége az ilyen dolgok betartásához. Vajon oly kevés szeretettel, együttérzéssel és etikai érzékkel rendelkezik, hogy kényszert érez ilyen dolgok cselekvésére? Teljes őszinteséggel úgy vélem: nem. Mindazonáltal érdekes megfigyelni, hogy sok XJT valami hasonlót tesz egy időre, a „gonosz XJT-k”. De dönthetsz úgy is, hogy nem teszel igy, eldöntheted, hogy tiszteletben tartod a családod és a kapcsolataidat. Ha elszakadnak tőled, elmondhatod nekik, hogy mivel szereted őket tudod, ők is mindig szeretni fognak téged. Menj el és adj egy kis időt! Előfordulhat, hogy szakemberek segítségét kell kérned, hogy e terület nehézségi között sikeresen navigálhass. Nem érzem magam képzettnek, hogy ezen a területen túl sok tanáccsal szolgáljak, kivéve, hogy tedd meg a tőled telhetőt.

Jézus és a tanítványai Jeruzsálembe tartottak, egy samaritánus faluba nem kaptak szállást. „Látva ezt tanítványai, Jakab és János így szóltak: “Uram, akarod-e, hogy ezt mondjuk: Szálljon le tűz az égből, és égesse meg őket!?” De Jézus feléjük fordult, megdorgálta őket, és ezt mondta: “Nem tudjátok, milyen lélek van bennetek, mert az Emberfia nem azért jött, hogy az emberek életét elveszítse, hanem hogy megmentse.” Aztán elmentek egy másik faluba.” (Lukács 9:54-56).

Bocsáss meg azon barátaidnak, akik elhagynak, és nem köszönnek. A szervezeten belüli legtöbb – ha nem mindegyik – barátodat el fogod veszíteni. A közelmúltban elvesztettem egy kedves barátot, mivel ez az információ található a weboldalomon. Bár több mint 20 éve nem vagyok tanú, még mindig tartjuk a kapcsolatot. Jó barát voltam, mindenféle problémáról lehetett velem beszélni, megtartottam a titkokat, mindig támogattam. Ez nem volt elég és semmi sem lett volna elég. Ő nem látta az értékét annak, hogy tanácsot adok a szervezettől sérelmeket szenvedett egyéneknek, sőt ezt inkább gonosz dolognak vélte. Nem tudnék olyat mondani, amellyel megváltoztathatnám véleményét. A záró beszélgetésünk során elmondtam, hogy remélem tudni fogja, hogy még mindig a barátja vagyok, ha ez a csoport a jövőben még egyszer összetörné (amint ez korábban már megtörtént). Ő arra biztatott, hogy alázzam meg magam Isten és a vének előtt és fogadjam el a társulat szabályait. Kicsúfolta az elképzelésemet a ’Hatalmas Isten’-ről, amely Anselm elképzelésén alapszik, hogy Isten az, akitől hatalmasabb el nem képzelhető. Melyik a nagyobb, egy isten, aki elpusztítja a barátságokat, vagy egy isten, aki építi a barátságokat? Nem nehéz válaszolni a kérdésre, még az agape szeretet témakörét sem kell elkezdeni tárgyalni. Azért írok neked erről, hogy az ilyen dolgokat ne vedd személyes támadásnak. Ez ilyen eljárás nem igazságos, nem indokolt és nagyon is fájdalmas; ráadásul akkor hagynak magadra, amikor leginkább szükséged volna rájuk! De gondolj arra, hogy a barátaid – még az igaz barátaid is – azt hiszik, hogy Isten kívánja tőlük, szakítsák meg veled a kapcsolatot és a csoport megbünteti őket, ha továbbra is a barátaid maradnak. Az a tény, hogy ez a barátság oly sok évig folytatódott önmagában is szokatlan volt. Az a néhány barát, akit sikerül megtartanod nem akarja majd, hogy barátságotok kitudódjon, de ez nem jó sem, nekik sem neked. Bocsáss meg nekik és találj új barátokat!

Amennyiben még vallásosnak tartod magad, találd meg a módját annak, hogy hogyan lehetsz az. Elképzelhető, hogy teljesen túltetted már magad rajta, de a legtöbb embernek, aki olyan intenzív vallásos életet élt, mint a tanúk – főleg akik sok éven át – továbbra is lesznek vallási szükségletei. Én a világ vallásait tanulmányozva összeraktam azt, aminek értelme volt számomra. De számomra a vallás mindig inkább az etikáról és vallásos élményekről, mint a tanokról szólt. Számodra mi a fontos? Tölts néhány hónapot azzal, hogy megírod a saját verziójú bibliádat. Milyen etikai tanításokat, milyen történeteket és metaforákat használnál? Mi a fontos az élettel, Istennel, az eredettel, a véggel és a történelemmel kapcsolatban. A „bibliád” idővel változni fog. Nézz meg más vallásokat, olvass történeteket, beszélgess emberekkel, próbálj ki meditációs technikákat, hallgass az elhívás hangjára!

Ha közösségbe vágysz légy óvatos. Egy ideig nehézségeid lehetnek mivel megrendült a másokba vetett bizalmad. Talán nem vagy képes elfogadni hierarchiákat, idegesíthet a retorika, a személyes múltad függvényében egy sor másik nehézség is felmerülhet. Nehézségeid lehetnek a közös gondolkodás vagy közös nyelv megtalálásában is. A legjobb, ha egy ideig hallgatsz és megfigyelsz. Minden közösségben vannak társadalmi furcsaságok, eltarthat egy ideig, amíg képes leszel azokat megérteni és konstruktívan reagálni. Egy másik veszély az, hogy megégeted magad, ha tudat alatt azt hiszed, meg kell égetned magad. Sokféle közösség van, léteznek családi, kollegiális, hobbi alapú, politikai jellegű és projekt-orientált közösségek. Nem szükséges egyházi közösséget keresned. Ismét szeretném hangsúlyozni, ne tétovázz, hanem fuss az olyan csoportoktól, amelyek a gyűlöletre vagy a humanizmus tagadására épülnek. Olyan helyet keress, ahol boldogulhatsz és mások is boldogulhatnak.

Az ajtódhoz látogató tanúk gyötrése. Kicsiny, perverz kísértés, amelynek időnként nehéz ellenállni (vagy csak én vagyok így ezzel?). Ne kérdezd tőlük, hogy a nap valójában hányadik napon lett megteremtve, vagy mi történt az 1975-el, a Hitlernek történő behódolással, vagy hogy az “új világosság” valójában villog – ők ezt nem tudják. Ha belekeveredsz azzal csak érzelmileg lekötöd magad és ez végső soron visszatart. Talán emlékszel: Legtöbbjük jó szándékú. Ha vitázni akarsz légy konstruktív, készíts honlapot, írj könyvet, fess, indíts támogató csoportot, valami ilyesmit. Ha a haragod erős és úgy érzed a peres ügyed kellően megalapozott, akkor perelj, egyébként lépj tovább!

Az önbecsülés hiánya. Kellően jó vagy, annak kell lenned ahhoz, hogy képes legyél szembenézni önmagaddal, amikor a tükörbe nézel. Kezdj egy életet, ahol ezt könnyebben megteheted. Ne félj attól, hogy beszélj a barátaiddal és családoddal, vagy keress professzionális segítséget. Egy együtt érző gyógyító a következőket mondta nekem: „Ha a Kozmosz egy üzenetet továbbítana neked, elmondaná, hogy mennyire értékes vagy, hogy semmit sem kíván tőled, hanem minden cselekedeted a saját választásod eredménye.” E a szavak megérintettek engem, talán téged is megérintenek?

Védtelenség, félelem és düh. Csak annyit mondhatok a védtelenséggel kapcsolatban, hogy rendkívül gyengéden kell bánnod magaddal. Ne kockáztass feleslegesen, fürödj gyakrabban és sétálj nagyokat, amíg meg nem találod az utadat. A védtelenség másik oldala a félelem és a düh. Ha erőszakosságot tapasztalsz magadban, javasolom nyírj sövényt, különösen ha Kali-nak is el tudod magad képzelni. Ha nincs fantáziád, vagy összetéveszted a képzeletet a realitással, akkor kényszerítsd magad és ülj le, semmit ne csinálj, amíg meg nem nyugszol. Kérj segítséget, ha szükséged van rá!

Általános destruktív viselkedés. A pszichológiai hatás nagyon erős és hosszan tartó főleg, ha hosszú ideig voltál e hatás alatt és különösen erős lehet, ha fiatal voltál. Egyes dolgokról mélyebb megértésed lesz, mint másoknak, azonban hajlamos leszel beleesni bizonyos mintákba, bizonyos körülmények együtthatása esetén. Ettől nem lehetek specifikusabb, de ha ez ellen a probléma ellen küzdesz, akkor tudni fogod mit jelent ez a saját esetedben. Emlékezz arra, nem kényszerít semmi, nem kötelező semmit sem megtenned vagy nem megtenned. Állj meg, gondolkozz, saját magad dönts! Bármilyen korábbi érzelem hatása alá kerülsz (düh, félelem, tehetetlenség, önelégültség, vagy bármi más), próbáld meg magadban tudatosítani az akkor és a most közötti különbséget. Valójában vagy megtanulod ezt megtenni – ha még nem tanultad meg – vagy pedig megbénulsz. Ha kezdesz észrevenni egy mintát, ami fájdalmat okoz neked vagy másoknak, kezdd el megtörni a mintát bármilyen lehetséges módon. Ez igaz a függőségek esetében is, megpróbálhatod helyettesíteni valamivel azt, amit korábban tettél, még akkor is, ha nem igazán akarod, mivel ez az, amit megszoktál. Viszont ez a te lehetőséged, hogy élj, ÉLJ! Meg tudod tenni! Gondolj arra, hogy mindenki furcsa, sőt groteszk a saját módján. Mindenki, ezért nem vagyunk robotok … legalábbis még nem. Egy technika, amit hasznosnak találtam: Ülj csendben és hallgasd a lélegzetedet egy ideig, amíg nem érzed magad ébernek és képes vagy összpontosítani. Majd tégy fel magadnak egy kérdést és hallgass arra a legrejtettebb és csendes belső hangra, amely a saját legbelső, igazi éned. Szinte mindig meg fogod kapni a választ. Meglepő mi mindent tudsz már, csak időt kell szakítanod arra, hogy hallgass és figyelj.

Jehova tanúit nagyobb valószínűséggel kezelik pszichiátriai intézetekben, mint a lakosság átlagát. Háromszor valószínűbb, hogy skrizoféniában szenvednek és négyszer valószínűbb, hogy paranoiás skrizoféniában szenvednek. A „Free Inquiry” egyik írója szerint „Jehova tanúi vagy vonzzák a pszichotikus állapot előtti személyeket, vagy az, hogy Jehova tanúivá válnak olyan stresszel jár, amely kiválthatja a pszichotikus állapotot. Feltehetőleg mindkét tényező fenn áll.”

Önsajnálat. Időzz ennél egy kicsit, amíg megundorodsz tőle. Sok évvel ezelőtt összeállítottam magamnak egy CD-t, az „Önsajnálat kollekciót” volt rajta egy kis Neil Young, “All by Myself,” “One is the Loneliest Number,” Elton John-tól a “Daniel” stb. Készíthetsz magadnak egy CD-t vagy magnószalagot a szomorú, legszentimentálisabb, ostoba dalokból, majd figyeld meg hányszor vagy képes végighallgatni mielőtt megundorodsz és képes lennél öngyilkosságot vagy valami más butaságot elkövetni. Dolgozd ki stratégiát arra, hogy kihúzd magad ebből a helyzetből. Fess, készíts szobrot, írj egy novellát, képregényt, kezdj el mozogni, kocogj, korcsolyázz, kirándulj! Csinálj valami társasági és kreatív dolgot. Ha énekelni akarsz, énekelj (de felejtsd el [Szécsi Pált vagy] Cat Stevens-t, inkább valami vidámat). Javasolnék bármit Tori Amos-tól (nagy rajongója vagyok), de bármi, amit hangosan és jól tudsz énekelni hozzá fog járulni a jobb közérzetedhez. Persze lehet, hogy az autóban kell tenned. És ne felejtsd, a világon mindenkinek van – vagy képes könnyen találni – valakit, akitől kérhet egy szimpla ölelést.

Az életed központjában álló rossz tapasztalat. Állj ellen a Jerry Springer-féle módinak, időpazarlás magadat XJT-ként reklámozni. Ez ugyanannak a dolognak a két nézete, az embereket elbűvölheti a furcsa történeted, de nem szolgálja a javadat, ha e tapasztalat körül forog az életed. Ne menekülj a történtektől vagy az érzéseidtől, hanem építsd fel az életed új értelmét és azonosságát. Ha csak emészted magad a sérelmed vagy dühöd felett, akkor továbbra is csak abban fogsz élni, létrehozva ezzel a saját magad poklát. Ha szükségét érzed a pszichológiai szakértelemnek, feltétlenül menj el egy tanácsadóhoz, pszichoanalízisre, vagy bármire, amiről úgy véled előnyödre lehet. Az értelem hatalom, de a belső látás képessége nem elegendő. Most már szabad vagy így megtudhatod mit is akarsz tenni. Iratkozz be iskolába (sokunknak nem engedték, hogy felsőfokú képesítést szerezzünk), tanulj valami újat, tedd azt, amit tenni szerettél volna, vagy fedezz fel új dolgokat, amelyek korábban eszedbe sem jutottak. Idővel megtalálod a módját, hogy felszabadulttá válj és különböző helyeken feltaláld magad. Sikerülni fog, valóban sikerülni fog, ne add fel! Gyermekkoromban gyakran megvigasztalt egy erdei séta (ne nevess ki!), gyógyító hatással volt rám, ha szorosan átöleltem egy fát. Legtöbb embernek van titkos gyógyító módszere, sőt sokuknak még tanú iőszakukban is volt. Talán azon veszed észre magad, hogy amikor bánatos vagy stresszes vagy, nem tudatosan, de teszel valamit azért, hogy jobban érezhesd magad. Vasalás, dúdolás, játék egy hangszeren, agyagformázás vagy kertépítés – egy játékos világ, amelybe belépve meggyógyulsz. Építs ezekre a dolgokra és találj még több ilyen helyet, lehetőséget. Hadd magyarázzam meg, nem azt mondom, hogy menekülj el a valóságtól minden lehetséges módon, hanem, hogy próbáld meg a valóságot gazdagabbá, szebbé tenni.

Az általános értelemben vett vallás összetévesztése az etikával, a felelősséggel vagy a vallásossággal. Az ismeret és minden ellenkező tapasztalat ellenére feltételezzük, hogy a vallásos emberek valahogyan etikusabbak és kedvesebbek, vagy az öntudatosságuk mélyebb. Véleményem szerint létezik gonosz, és akkor kezdődik, amikor emberek hazudnak másoknak, sőt (és ez a veszélyesebb), amikor önmaguknak hazudnak. A vallásos közösségek tagjaiban megvan a hajlam arra, hogy jelentős különbség legyen a nyilvános és magán életük között. Tulajdonképpen az identitásuk elvesztését kockáztatják, amikor megpróbálják magukat olyannak feltűntetni, amilyenek nem képesek lenni. „Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait” (Zsidók 4:12). Az ember szeretne bízni másokban és súlyos csalódást okoz, ha olyan valaki, aki jónak és etikusnak tűnik, igazságtalanul vagy embertelenül bánik veled. Lehet, hogy „tudhattad volna” de ettől a sérelem és a csalódottság érzése még nem fog elmúlni. A lényege valószínűleg ez: a kategóriák nem azonosak az emberekkel. Fontos minél több előítéletet és idealizált nézetet kizárni a gondolkodásodból, annak érdekében, hogy etikus és józan véleményt alkothass másokról. Mindenkinek van hibája, különösen az emberi tökéletesség eszméjéhez mérve – jelentős különbség van azonban a tökéletlenség és a rosszindulat között. Számomra a cselekedetek fontosabbak a látszatnál. Egy kedvesnek és etikusnak tűnő személy valójában másokkal gerinctelen hüllő módjára bánhat, másfelől valaki meglehetősen negatív személyiségnek tűnhet, ugyanakkor rendelkezhet nagyon fejlett etikai érzékkel. Légy jó megfigyelő és a lehetőségekhez képest reális, az ítélőképességedet egészítsd ki együttérzéssel. Ne kerülj bele egy paranoiás (és végső soron önpusztító) ciklusba, ahol állandóan mások vélt hátsó gondolatait és szándékait fürkészed. A naiv bizalom és a teljes cinizmus közötti arany középút megtalálása nehéz, de ha megleled az önmagában is jutalom.

Szolipszizmus és szélsőséges gondolkodás. A világ nem körülötted forog. Ahhoz, hogy ne rugaszkodj el túlságosan a talajtól szükséged van egy szilárd pont megragadására és képesnek kell lenned túllépni a saját helyzetedről alkotott nézeteden. Nehezedre esik megtalálni az arany középutat vagy az extrém álláspontjaid közelítését. Nem te vagy a legjobb, sem a legrosszabb személy, nem a legszebb sem a legcsúnyább, de nem is a legokosabb vagy a legtudatlanabb. Keress új módszereket arra, hogy hogyan alkoss véleményt a dolgokról. Ha lekorlátozod a gondolkodásodat JT-knél szabványos ki/be, igen/nem, fekete/fehér, gonosz/jó szintre, az elindíthat egy rendkívül destruktív ciklust. Tudnod kell, hogy ezt a fajta gondolkodást csak módjával lehet alkalmazni, például ezt mondhatod: „a viselkedésemet nem veszi jó néven a barátom” azonban túlzásba viszed ha azt mondod: „embertelen vagyok és gonosz, Isten gyűlöl engem, egy Kain vagyok”. A döntés és véleményalkotás folyamata során legjobb, ha figyelembe vesszük mások nézőpontját és a mások iránti etikus magatartásnormák különböző szintjeit és összefüggéseit. Ez nem tesz téged gyengévé, inkább megtanít arra, hogy az erőd együttérzésre és megértésre épüljön, nemcsak mások, de saját magad vonatkozásában is. Gondolkozz tendenciákban és ne kategorizálj! Sok embernek voltak rossz tapasztalatai a vallással, nem vagy egyedül és a JT-k nem a legrosszabbak a legrosszabbak közül. Időnként úgy érzem Nietzschének igaza volt, amikor azt állította, hogy ’az utolsó keresztény meghalt a keresztfán’. De mindig találok ellenpéldákat erre az érzésre, Anne LaMott az Operating Instructions c. a fia életének első évéről szóló írásában elmondja, hogy eljött hozzá egy férfi az egyházközösségtől és azt mondta, hogy a feleségével szeretne tenni valamit érte és a babáért. Megkérdezte tőle, milyen szívességet kérne, ha egy tündér megjelenne az ajtójában és felkínálná, hogy elvégez bármit a ház körül, olyasmit, amire ő túlságosan fáradt és szégyellne megkérni mást. A férfi a fürdőszobát takarította egy órán keresztül, hát ez a keresztényi cselekedet! Olyan helyeken találsz jóságot és törődést, amelyekről nem is gondoltad volna, értékeld ezeket. Ugyanakkor, ha olyan emberekkel kerülsz kapcsolatba, akik a bajba visznek, vagy túlságosan lemerítik az erőforrásaidat, kerüld el őket. Ne foglalkozz túl sokat velük, egyszerűen menj el!

Millió kis felfedezni való dolog van, és meg fogjátok találni, mindenki saját magának. Tekintsd ezeket jutalomnak, amikor rájuk bukkansz, mint tökéletes tengeri kagylókat, vagy ékköveket, vagy bármely általad nagyszerűnek tartott dolgot. Ha hiszed, hogy van ki meghallgasson imádkozzál egy kicsit, szánj arra egy kis időt, hogy feltárd saját lehetőségeidet, a gondolkodásmód és az érzelmi területen. Most ki tudsz tárulkozni, ez nem egy minden vagy semmi dolog, igazából semmi sem ennyire egyszerű. Találd meg a lehetőségeid útját, döntsd el mely utakon akarsz elindulni, majd tankolj fel és menj! Te magad, itt és most, lásd meg milyen lehetőségeid vannak!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recent Posts: